Přípravy kávy

Obecná doporučení

  • Předpokladem pro co nejlepší výslednou chuť kávy je i její uskladnění, kávu proto skladujte na suchém, chladném místě (ne však v lednici) v neprůsvitné nádobě s dobrým těsněním.
  • Pokud vám bude káva připadat příliš silná a hořká, pak se přesvědčte se, že nepoužíváte příliš horkou vodu. Případně zhrubte mletí a uberte množství kávy. Velmi nevýraznou, plochou a slabou chuť kávy spravíte jemnějším mletím a zvýšením množství kávy.

Aeropress
Pomocí aeropressu získáte velmi jednoduše a rychle výbornou kávu typickou vyváženou jemnější chutí s relativně nízkým obsahem kofeinu. Navíc příprava v něm je zábavná a nabízí prostor k experimentování. Aeropress se skládá pouze z plastového válce, pístu a sítka, do kterého se vkládá papírový filtr. K přípravě potřebujete 17g čerstvé středně jemně namleté kávy, 250ml vody o teplotě 85°C, aeropress, papírový filtr, míchátko a stopky.  Filtr vložíte do sítka (před použitím je třeba  prolít filtr horkou vodou, aby se zbavil papírové chuti), sítko s filtrem našroubujte na válec, poté do válce vsypte kávu, položte aeropress na dostatečně velký hrnek a kávu pomalu zalívejte až po okraj, důkladně zamíchejte a nechte 60 vteřin extrahovat. Následně nasaďte píst a pomalu stlačujte kávu do hrnku, dokud se neozve syčivý zvuk.

aeroweb

Moka Express                                                                                                                                                        

Káva připravená v Moka konvičce je příjemnou domácí alternativou k espressu. Konvička se skládá ze tří částí: spodní nádoby, sítka a horní části moka konvičky. Pro přípravu potřebujete čerstvou středně jemně mletou kávu a horkou vodu. Do spodní části konvičky vlijte horkou vodu, těsně pod přetlakový ventil a vložte do ní sítko. Do sítka Moka konvičky vsypejte takové množství kávy, aby sahala přibližně po okraj. Kávu nepěchujte, pouze zarovnejte. Konvičku pevně sešroubujte a postavte na vařič. Poté už jen čekejte, dokud voda vztlakem neprojde přes kávu v sítku do horní nádobky. Když z pístu přestává káva plynule vytékat, konvičku odstavte ze zdroje tepla. Nyní se káva může rozlévat do šálků.

mokaweb

V60 Drip

Drip je velmi snadná příprava, díky níž získáte lehkou svěží kávu . Pro přípravu budete potřebovat 15 g čerstvě nahrubo namleté kávy, drip, papírový filtr, konvičku s úzkou hubicí, 250 ml vody o teplotě 93°C a stopky. Filtr vložte do dripu (před použitím je třeba filtr prolít horkou vodou, aby se zbavil papírové chuti), drip postavte na dostatečně velký šálek, vsypejte kávu, zalijte malým množstvím vody a 30 vteřin počkejte než káva „vykvete“. Poté krouživými pohyby postupně dolévejte zbytek vody. Extrakce by neměla trvat déle než 3 minuty.

dripweb

Chemex

chemweb

French Press

French press nebo také kafetiér je asi nejjednodušší domácí příprava kávy. Pro přípravu French pressu budete potřebovat 17g nahrubo namleté kávy na 250ml vody (pokud má Váš French press větší objem, množství kávy znásobte), vodu o teplotě 93 °C, míchátko a stopky. Do French pressu vsypejte kávu, zalijte ji vodou, promíchejte a nechte 3,5 minuty extrahovat. Poté kávu pístem French pressu stlačte. Po stlačení kávu ihned rozlijte do šálků nebo přelijte do jiné nádoby, aby nedošlo k „přelouhování kávy“, tedy uvolnění tříslovin a jiných látek, které mají na svědomí svíravou chuť.

frenchweb

Džezva

Způsob přípravy kávy v džezvě patří k nejstarším způsobům přípravy kávy vůbec a bývá často považován za malý rituál. Pro přípravu kávy v džezvě budete potřebovat džezvu, lžičku cukru a 6 – 9g čerstvé velmi na jemno namleté kávy na 100 ml vody. V džezvě nejprve nechte zkaramelizovat cukr. Poté vsypejte kávu, zalijte po hrdlo studenou vodou, dobře promíchejte a džezvu postavte na vařič. Káva vlivem tepla začne pomalu kypět. Až vystoupá po horní okraj hrdla džezvy, je třeba ji odstavit a počkat než se káva usadí. Tímto způsobem nechte kávu vzkypět celkem 3x. Obsah džezvy sklepejte a kávu přelijte do připravených šálků.

dzezvaweb

Komentáře nejsou povoleny.