Vítejte na stránkách pražírny a kavárny Original coffee

MINIROZHOVOR SE ZUZKOU ČERNOU O SOUTĚŽENÍ V CUP TASTINGU

Letos jsi podruhé zvítězila v Czech Cup Tasters Championship a postoupila do mezinárodního finále, můžeš popsat v čem vlastně disciplína Cup Tasting spočívá?
Principem soutěže je v co nejkratším čase chutí a čichem vyřadit kávu, která se liší. Jedno kolo soutěže trvá 8 minut, během nějž má před sebou soutěžící před sebou 8 setů, v každém setu jsou tři šálky kávy, přičemž dva jsou stejné a jeden odlišný, který je třeba vyřadit.

Často bývá zaměňován Cup Tasting a Cupping, jak jsou vlastně připravovány kávy pro soutěž?
Cupping je metoda, kterou se hodnotí kvalita kávy, nejde tedy o rozpoznání kávy na čas, ale o posouzení jejích chuťových a aromatických vlastností. Při cuppingu se používá hrubě namletá káva, která se zalévá horkou vodou a extrahuje se po celou dobu cuppingu. Pro soutěž se používá káva připravená přes filtr, který umožňuje v poměrně krátkém čase připravit pro soutěžící dostatečně velké množství totožných káv.

Existují nějaké obecné zásady jak se na soutěž připravovat? Jak ses připravovala Ty?
Obecným pravidlem je dávat si pozor na to, co jíš a piješ, abys zbytečně nezatěžoval své chuťové pohárky. Je dobré se vyvarovat mléčných výrobků, kořeněných jídel, cigaret a alkoholu, které chuť ovlivňují nejvíce. Důležitá je také práce s psychikou. Tyto zásady jsem se snažila, co nejvíc dodržovat a samozřejmě jsem si sama pro sebe připravovala soutěž nanečisto. Zkoušela jsem nakolik stres z časového limitu ovlivňuje mé soustředění na chuť kávy a její odlišnosti.

Před pár týdny ses vrátila ze světového finále Cup Tasters Championship, které se konalo ve švédském Götheborgu, je úroveň české a mezinárodní soutěže stejná?
Úroveň organizace české i mezinárodní soutěže mi přijde obdobná a na dost vysoké úrovni. Na obou soutěžích vše skvěle fungovalo.

Co Tě na Cup Tastingu nejvíc baví?
Nejvíc mě na Cup Tastigu baví trénování vlastní chuti, rozpoznávání co největších detailů a odlišností v chuti a vůni, což mě posouvá i v profesní rovině, kdy se mimo jiné věnuji výběru káv pro naši pražírnu.