MINIROZHOVOR SE ZUZKOU ČERNOU O CESTÁCH DO PĚSTITELSKÝCH ZEMÍ

Cesta do Rwandy byla Tvojí druhou cestou do pěstitelské země, jak tahle přímá zkušenost z kávových farem/zpracovatelských závodů změnila pohled na kávu a jak to myslíš ovlivní dál Tvoji práci s ní?
Rozhodně si teď kávy víc vážím a snažím se být velmi precizní při její přípravě. Když si uvědomím, kolik lidí na kávu sáhlo přede mnou, mrzí mě každé nepovedené espresso, které je potřeba vylít a předělat.

Proč je pro lidi z pražíren a kaváren důležité cestovat do pěstitelských zemí?
Vidět na vlastní oči, jak se káva zpracovává a vlastně celý proces, než se nakoupí do pražírny, je velmi zásadní. Začnete si kávy víc vážit a přemýšlet o ní. A taky si myslím, že je důležité propojovat dva velmi odlišné kávové světy - pražírnu výběrové kávy a lidi v pěstitelské zemi. Ke kávě má každý z těchto světů jiný přístup a je fajn, učit se od sebe. Pro pražírnu je důležité vědět, kolik práce za kávou je a pro farmáře nebo majitele zpracovatelského závodu je zase důležité vědět, co nám na jejich kávě chutná, jak ji pražíme a jak ji připravujeme.

Rwanda X Etiopie jaký největší rozdíl bys popsala v přístupu ke kávě?                                                  Etiopie je o dost chudší země než Rwanda a hodně se to podepisuje na zpracování kávy. Technologie není tak dokonalá a například na promývání ve zpracovatelském závodě se používá voda z řeky. Přesto Etiopie produkuje jednu z nejlepších káv na světě. Ve Rwandě je zpracování o dost dokonalejší a pěstování kávy je státem velmi podporované. Existuje například jen jedna centrální školka pro kávovníky odkud se rozvážejí po celé zemi, všichni pěstují jen jednu odrůdu kávy (bourbon) atd.

Je něco, co Tě na Tvé cestě překvapilo ve zpracování kávy?
Množství třídění. Nikdy mě nenapadlo, že zelená káva prochází tolika druhy třídění ručního i mechanického.

Chystáš se na nějakou další cestu? Jakou oblast by Tě lákalo navštívit, například kvůli kávovým specifikům?
Aktuálně se chystám na World of Coffee do švédského Göteborgu. Akce proběhne v půlce června a její součástí je jak mistrovství světa v cuptastingu, tak velká kávová výstava. Žádné konkrétní plány na návštěvu další pěstitelské země zatím nemám, ale další cesta určitě bude do Indonésie - miluju chuť káv z toho regionu a chci naživo vidět zpracování kávy gilling basah, které zásadně ovlivňuje chuťový profil kávy z Indonésie.